Blockchain voor dummies – 5 vragen aan Blockchain expert Rutger van Zuidam

//Blockchain voor dummies – 5 vragen aan Blockchain expert Rutger van Zuidam

Blockchain voor dummies – 5 vragen aan Blockchain expert Rutger van Zuidam

Van 10 tot en met 12 februari vindt de grootste fysieke blockchain hackathon ter wereld plaats in de Big Building in Groningen. Een weekend lang werken meer dan 45 teams aan nieuwe en innovatieve manieren om de maatschappij te verbeteren met behulp van op blockchain gebaseerde oplossingen. 

Maar wat is blockchain nu eigenlijk? En wat maakt het zo revolutionair? Blockchain expert Rutger van Zuidam is de organisator van de Hackathon en heeft met zijn bedrijf DutchChain samen met de Gemeente Groningen ervoor gezorgd dat de Stadjerspas voor Groningse minima ook op de blockchain draait. Rutger legt haarfijn uit wat blockchain nou zo speciaal maakt:

Waarom gaat Blockchain technologie de wereld veranderen?

“Blockchain is eigenlijk vertrouwen in de digitale vorm. De technologie maakt het mogelijk om iedereen op een makkelijke, directe, veilige en gelijkwaardige manier toegang te geven tot data, processen en transacties, en mensen zelf daarin meer controle te geven. En dankzij die flexibiliteit en veiligheid is blockchain zo revolutionair. Het heeft namelijk ontzettend veel toepassingen, in de financiële sector, logistiek, overheid en ga zo maar door. Het maakt bureaucratie en derde, controlerende partijen eigenlijk overbodig en maakt de kans op fraude of fouten vele malen kleiner.”

Welke actuele maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost met blockchain? 
“Neem bijvoorbeeld het patiëntendossier. Jouw informatie ligt op veel verschillende plekken, zoals de huisarts, het ziekenhuis en ook je verzekeraar. Alleen niet bij jou, en dat is raar. Blockchain kan er op een veilige manier voor zorgen dat alle partijen alleen de informatie kunnen zien die ze nodig hebben of mogen zien. Daarnaast kunnen aanpassingen heel snel, makkelijk en vooral veilig doorgevoerd worden, want fraude is zo goed als onmogelijk met blockchain.”

“Of neem groene energie, want hoe weet je nou of de energie die je gebruikt of wel deel ervan nu echt groen is? Met blockchain krijg je daar precies inzicht in. Voor onze pensioenen geldt hetzelfde, want dankzij blockchain heeft iedereen straks inzicht in waar ons pensioengeld in geïnvesteerd wordt. En bij bijvoorbeeld vluchtelingen kan het proces veel efficiënter en veiliger. Je kunt precies zien waar een vluchteling vandaan komt, wie hij of zij is en welke processen er al doorlopen zijn en/of goedgekeurd zijn.”

Wat is de essentie van blockchain technologie? 
“Een blockchain is in principe een programmeerbare, gedeelde bron van waarheid, om allerlei soorten transacties te verifiëren en inzichtelijk te maken. Door de wiskundige principes achter de technologie, klopt de blockchain altijd en kan er niet mee worden geknoeid, waardoor de informatie die erin staat kan worden vertrouwd door alle deelnemers. Dit maakt het heel geschikt voor registraties en transacties van vele vormen van eigendom, contracten en certificaten. Door het programmeerbare aspect kunnen al die zaken “slim” worden gemaakt. Zo wordt een contract van de toekomst een soort app.”

“Het systeem voor de Stadjerspas dat we samen met de Gemeente Groningen ontwikkelden is hiervoor een goed voorbeeld. Toeslagen en kortingen voor minima worden als ‘smart vouchers’ uitgekeerd, in plaats van in euro’s. Verrekeningen met allerlei dienstverleners zijn hiermee volledig geautomatiseerd, waarbij de controleerbaarheid en verantwoording worden verbeterd, terwijl de bureaucratie juist wordt verminderd. Dit systeem is daarmee heel veelzijdig, en bijvoorbeeld ook toepasbaar voor andere toeslagen, maar ook voor schuldverrekening of schuldsanering.”

Wat maakt de Dutch Blokchain Hackaton zo bijzonder? En wat gaat er gebeuren met de resultaten?
“Dit is eigenlijk al de grootste fysieke hackathon ter wereld, maar wat het vooral bijzonder maakt, is dat het gaat om een traject van een heel jaar. Normaal gesproken is een hackathon nogal vrijblijvend en gebeurt er te weinig of soms helemaal niets met de fantastische ideeën. Er doen een hoop grote bedrijven mee die cases aanleveren en heel veel belang hebben bij de innovaties die er dit weekend uitkomen. De winnende teams krijgen hierna ook, naast een geldprijs, de mogelijk en begeleiding om van hun idee een echt product te maken, zodat we er echt voor kunnen zorgen dat blockchain bijdraagt aan een betere maatschappij.”

Waarom vindt de Dutch blockchain Hackaton in Groningen plaats?
“Groningen is een goeie plek voor nieuwe dingen en we werken hier al met thema’s als health en energy, waar blockchain een grote rol kan spelen. Het is voor heel veel partijen belangrijk, zoals DUO of de Gasunie. Maar het gaat niet alleen om Groningen, maar juist heel Nederland. Het is de bedoeling om de relaties sterker te maken, en dat komt nu allemaal samen met een hackathon. Dat geeft hopelijk blockchain innovatie een enorme boost.”

From:
https://www.cityoftalent.nl/nieuws/blockchain-voor-dummies—5-vragen-aan-blockchain-expert-rutger-van-zuidam

2017-03-03T09:16:30+01:00 10 February 2017|