Vergeet Bitcoin, kijk eens naar Ethereum

/Vergeet Bitcoin, kijk eens naar Ethereum

Vergeet Bitcoin, kijk eens naar Ethereum

‘Is het einde van Bitcoin nabij?’, schreeuwen sommige koppen in de online media. Er wordt volop gespeculeerd over de luchtbel die toch een keer zal gaan barsten. ‘Vergeet Bitcoin, koop Ether’ schrijft Lynn Sebastian Purcell op de website Seeking Alpha. Hoewel Bitcoin de cryptocurrencies markt voorlopig nog wel even zal beroeren, is een investering in Ethereum (Ether) op termijn een veel betere, meent Purcell. Ik ben het eens met Purcell in dit artikel zal ik uitleggen waarom Ethereum fundamenteel beter is dan Bitcoin.

Ethereum zet Bitcoin technologie op zijn kop
Waarom Ether beter is? Het Ethereum-netwerk zet de Bitcoin-technologie op zijn kop. In het geval van Bitcoin faciliteert de technologie de munt. In het Ethereum-netwerk het is de munt die de technologie voedt. Ether, zoals de munt heet, is als een gas. Het programma heeft gas nodig om een transactie te voltooien. Transactiekosten worden betaald met Ether. Dit betekent dat hoe meer mensen er op het netwerk aanwezig zijn, hoe meer ‘gas’ er wordt gebruikt. Die toename van het ‘gasverbruik’ zorgt ervoor dat de waarde van Ether steeds verder zal gaan stijgen (Zie hier een lijst met al meer dan 300 projecten op het Ethereum-netwerk. Naast al deze projecten is er de Ethereum Alliance die als doel heeft blockchain technologie en met name Ethereum te verbinden en te introduceren bij Fortune 500 bedrijven en startups, vele groten namen hebben zich reeds bij deze Alliance aangesloten: https://entethalliance.org/members/

 

 

Blockchaintechnologie
Ethereum, gestart door Vitalik Buterin, is in vele opzichten veel meer een cryptocurrency voor betaal verkeer. Het Ethereum-netwerk biedt een systeem waarop DAO (Decentralized autonomous organizations) gestart kunnen worden die middels Smart Contracts (“slimme” contracten) volledig zelf opererend zijn. Smart Contracts zijn contracten (transacties), die automatisch door een computerprogramma worden uitgevoerd (Je kunt het zien als programmeerbaar geld). Er komt dus geen persoon aan te pas. De controle wordt immers uitgevoerd door de blockchain zelf. Dit kan vergaande gevolgen hebben; in theorie zou dit kunnen betekenen dat bijvoorbeeld banken op termijn niet meer nodig zullen zijn. Hoewel banken voorlopig nog wel zullen blijven bestaan, is het wel een feit dat veel grote bedrijven waaronder Microsoft en BP, de laatste tijd zeer geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van het Ethereum-netwerk en die van blockchaintechnologie. Zelfs hebben zij er een speciale alliantie voor opgericht. Het doel van dit samenwerkingsverband is om te experimenteren met deze relatief nieuwe technologie.

 

 

Stom versus slim
Waarom de interesse voor Ether zo is toegenomen? Bitcoin is een ‘stomme’ technologie. Los van het bijhouden van transacties doet het verder eigenlijk niets. De blockchain van het Ethereum-netwerk daarentegen is een ‘slimme’ technologie die je kunt toepassen op elk soort programmeerbaar contractsysteem. Kenmerkend is de flexibiliteit en de haast onbegrensde mogelijkheden om allerlei applicaties te ontwikkelen. Je kunt het vergelijken met toepassingen die worden gemaakt voor Windows of voor een smartphone. Er is echter één belangrijk verschil. In plaats dat apps centraal vanaf één device te draaien worden deze verdeeld over verschillende computers. Dankzij deze ‘decentralized apps’ (dApps) lopen transacties dus langs verschillende computers binnen het Ethereum-netwerk.

Waarom Ether geld gaat opleveren
Het feit dat het ecosysteem van Ethereum origineel en uniek is, geeft het een ideale uitgangspositie. De mogelijkheden om nieuwe toepassingen te bouwen bovenop dit ecosysteem zijn volop aanwezig. Het is nu al zo dat wereldwijd 98,5% van de dApps werken op de Ethereum-technologie. Van serieuze concurrentie is nauwelijks sprake. De enige concurrent is NEO die probeert de ‘Chinese markt’ te veroveren… NEO is op dit moment nog zeer ver verwijderd van de progressie die Ethereum reeds heeft gemaakt. Ook als dit lukt, dan zal Ether nog steeds de rest van de wereld van ‘gas’ voorzien. Het is daarom op lange termijn de betere technologie. Hiernaast is het goedkoper om een Dapp op het Ethereum te draaien dan op NEO of op welk ander nu bekende netwerk gezien de lage transactiekosten. Er bestaat de zorg dat als het netwerk te snel groeit deze kosten kunnen stijgen en dat klopt… maar op dit moment loopt Ethereum met hun het uitrollen van hun roadmap voor op schema, waarin het netwerk in de toekomst nog goedkoper en sneller zal worden.

Ether heeft de toekomst
Zal Ether de komende jaren verder gaan groeien? Ik denk van wel en het is nog niet te laat om zelf ook onderdeel uit te maken van de early adopters die investeren in deze nieuwe technologie! De stelling dat Ether gaat stijgen kun je baseren op historische feiten. Tot nu toe is er dit jaar op het netwerk sprake van een toename van 1000% in de dagelijkse transacties. In 2016 bedroeg die groei 300%. Bitcoin kende daarentegen een relatieve groei van slechts 25%. Omdat vrijwel alle nieuwe ICO’s gebruik maken van het Ethereum-netwerk, mag er ook in 2018 een flinke groei worden verwacht. “Zelfs als je uitgaat van een gematigd optimistisch scenario zal de waarde van Ether in 2018 met 100% stijgen”, verwacht ik. Waar beleggers zich afvragen of bij Bitcoin het plafond nu zo’n beetje is bereikt, is daar bij Ether nog lang geen sprake van. Met een betere technologie en een goedkopere virtuele munt heeft het zeker de toekomst. Nu investeren in Ether is dan ook – nog steeds- een uitstekende optie.

Auteur info:
Amadeo Brands
Fundamental Analyst @Cyber Capital
LinkedIn
Github
Keybase

 

 

 

 

2017-11-22T00:27:26+01:00 25 October 2017|