De Telegraaf: Er blinkt meer dan bitcoin

/De Telegraaf: Er blinkt meer dan bitcoin

De Telegraaf: Er blinkt meer dan bitcoin

Wildgroei aan cryptomunten door astronomische koersstijgingen

Door DORINDE MEUZELAAR

AMSTERDAM – In de wereld van cryptomunten is bitcoin al oud nieuws. Terwijl die munt na een stormachtig 2017 wat wegzakt, zoeken begerige beleggers hun heil in alternatieven als Ripple, Cardano of NEM. Maar wie van de ruim 3000 cryptomunten heeft het in zich om de nieuwe bitcoin te worden?

Niet alleen het aantal cryptomunten stijgt, ook de rendementen gaan hard. Vorig jaar steeg bitcoin van 1 tot 19 december 88%. Cryptomunten minus bitcoin gingen in die periode gezamenlijk 153% omhoog. Tot aan 30 december daalde bitcoin weer met 23%, terwijl ander cryptomunten nog eens 4% opliepen.

Dat berekende Aaron Brown, voormalig hoofd onderzoek financiële markten bij de Amerikaanse vermogensbeheerder AQR Capital Management. Maar hoe wordt je als belegger nog wijs uit deze markt? „Cryptomunten zijn net tech start-ups. Veel daarvan zijn niet meer dan twee jongens in een garage met een leuk idee. Maar sommige start-ups hebben veel geld, slimme mensen en een groot netwerk achter zich. Zo werkt het ook met cryptomunten.”

Tot die laatste categorie behoren volgens Brown de valuta met de grootste marktkapitalisatie. „De top twintig daarvan gaat de competitie met elkaar aan.” Om die slag te winnen, zijn gebruikers nodig. Brown: „Je hebt mensen nodig die jouw netwerk onderhouden. Bitcoin draait bijvoorbeeld op een heel netwerk van computers van gebruikers.” Hij trekt de vergelijking met makers van smartphones. „Al maak je nog zo’n goed toestel, je hebt ontwikkelaars nodig die daar apps voor maken. Anders gebruikt niemand jouw telefoon.”

Binnen de wildgroei aan cryptomunten onderscheidt de marktkenner vier trends waarop cryptomunten met elkaar concurreren. Dat zijn privacy, gebruiksgemak, snelheid en of een munt gemakkelijk aansluit op het bestaande financiële systeem.

Zo werd bitcoin in eerste instantie bekend als anonieme munt waarmee op internet bijvoorbeeld drugs en wapens gekocht konden worden. Maar bitcoin, met een openbaar register van alle transacties, bleek lang niet zo anoniem als gedacht. In dat gat springen munten als Monero of Zcash, die gebruikers veel meer privacy bieden. Andere cryptovaluta proberen bitcoin te verslaan qua schaalbaarheid van het netwerk of gebruiksgemak.

De ene munt is de andere niet, zegt Alex de Vries van Digiconomist, een website over cryptovaluta. Hij vergelijkt de verschillende munten met aandelen. „Een aandeel Apple is niet hetzelfde als een aandeel Amazon of Shell”, zegt De Vries, die in het dagelijks leven bij accountsbedrijf PwC werkt.

Volgens hem kunnen de verschillen tussen cryptovaluta net zo groot zijn als tussen bedrijven. „Ripple is bijvoorbeeld een veel geslotener systeem dan bitcoin. Iedere cryptomunt werkt op een andere manier of richt zich op andere toepassingen. Dat maakt het lastig de waarde met elkaar te vergelijken.”

Volgens Justin Bons ligt de sleutel tot succes in de toepasbaarheid van een cryptomunt. Bons is mede-oprichter van Cyber Capital, een beleggingsonderneming die in verschillende cryptomunten belegt. „Er is niet een antwoord op de vraag wat een munt nodig heeft om succesvol te worden, cryptovaluta hebben verschillende doelen. Van belang is dat een munt gebruikers heeft. Dat bereik je door de beste oplossing te bieden voor een probleem. Niet alleen beter dan banken, maar ook dan andere valuta.”

De Vries verwacht dat lang niet alle munten de concurrentiestrijd overleven. „Een nieuwkomer kan een handige functie bieden die oudere munten niet hebben. Maar het gaat hier om software die in de meeste gevallen openbaar is. Andere munten kunnen die functionaliteit dus ook overnemen.”

Het is mede daardoor dat nogal eens varieert welke munt het meest succesvol is. De Vries: „De top drie is redelijk stabiel. Maar daarna kan per week veranderen wie de grootste is.”

De Vries en Bons krabben zich wel achter de oren of de huidige koersstijgingen gerechtvaardigd zijn. De Vries verwijst naar een tweet van Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum. „Bij elkaar hebben cryptomunten nu een waarde van bijna een half biljoen dollar. Maar is dat wel verdiend?”

Geen onterechte vraag, zegt de cryptokenner. „Het bitcoinnetwerk kraakt in zijn voegen. Het kan uren duren voor een transactie is verwerkt en de kosten kunnen per transactie omgerekend oplopen tot wel $26. Bovendien verbruikt een bitcointransactie evenveel elektriciteit als een Nederlands gezin in ongeveer een maand.”

En zijn kritiek geldt niet alleen voor bitcoin, maar voor alle digimunten. De Vries: „De meest gebruikte toepassing van Ethereum is Crypto Kitties, een spelletje waarbij gebruikers digitale poezen kunnen fokken en verzamelen. Leuk, maar hoort daar een miljardenprijskaartje aan te hangen?”

Ook Justin Bons stelt dat de markt manische trekken vertoont. „Dit is gekkenwerk.” Hij ziet dat beleggers massaal geld in cryptovaluta steken, daarbij niet altijd gehinderd door veel kennis. „Wat we nu zien, is niet gezond. Mensen steken hun hele hebben en houwen in één munt. Dit is echt een bubbelmentaliteit, het gaat alleen maar over het geld dat er te verdienen valt.”

Maar ook als de bubbel voorbij is, hebben cryptomunten wat hem betreft bestaansrecht. „Denk maar aan de dotcombubbel. Aandelen van internetbedrijven storten in. Maar dat heeft de ontwikkeling van internet niet tegenhouden.”

2018-01-06T20:58:30+01:00 6 January 2018|